lessphp fatal error: load error: failed to find /home/zetmedic/public_html/wp-content/themes/theme48297/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find /home/zetmedic/public_html/wp-content/themes/theme48297/style.less{"id":7890,"date":"2017-05-28T16:12:45","date_gmt":"2017-05-28T16:12:45","guid":{"rendered":"https:\/\/www.zetmedical.ro\/?p=7890"},"modified":"2017-05-28T16:12:45","modified_gmt":"2017-05-28T16:12:45","slug":"ordin-nr-185-din-6-martie-2003","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/new.zetmedical.ro\/ordin-nr-185-din-6-martie-2003\/","title":{"rendered":"ORDIN nr. 185 din 6 martie 2003"},"content":{"rendered":"
ORDIN nr. 185 din 6 martie 2003<\/p>\n
pentru aprobarea Normelor tehnice privind asigurarea cur\u0103\u0163eniei, dezinfectiei, efectuarea sterilizarii \u015fi p\u0103strarea sterilitatii obiectelor \u015fi materialelor sanitare \u00een unit\u0103\u0163ile sanitare de stat \u015fi private<\/span><\/p>\n Publicat \u00een\u00a0 <\/span>MONITORUL OFICIAL nr. 194 din 26 martie 2003<\/span><\/span><\/p>\n <\/span>Av\u00e2nd \u00een vedere dispozi\u0163iile Legii nr. 100\/1998 privind asisten\u0163a de s\u0103n\u0103tate public\u0103,<\/span>\u00een temeiul Hot\u0103r\u00e2rii Guvernului nr. 22\/2001 privind organizarea \u015fi func\u0163ionarea Ministerului S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi Familiei, cu modific\u0103rile \u015fi complet\u0103rile ulterioare,<\/span>vazand Referatul Direc\u0163iei generale de s\u0103n\u0103tate public\u0103 nr. DB 2.284\/2003,<\/span>ministrul s\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi familiei emite urm\u0103torul ordin:<\/span>Articolul 1<\/span>Se aprob\u0103 Normele tehnice privind asigurarea cur\u0103\u0163eniei, dezinfectiei, efectuarea sterilizarii \u015fi p\u0103strarea sterilitatii obiectelor \u015fi materialelor sanitare \u00een unit\u0103\u0163ile sanitare de stat \u015fi private, prev\u0103zute \u00een anexele nr. 1 \u015fi 2 care fac parte integrant\u0103 din prezentul ordin.<\/span><\/span><\/span>Articolul 2<\/span>Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sanc\u0163ioneaz\u0103 conform Legii nr. 98\/1994 privind stabilirea \u015fi sanc\u0163ionarea contraven\u0163iilor la normele legale de igiena \u015fi s\u0103n\u0103tate public\u0103, cu modific\u0103rile \u015fi complet\u0103rile ulterioare.<\/span><\/span><\/span>Articolul 3<\/span>Direc\u0163ia general\u0103 de s\u0103n\u0103tate public\u0103, Direc\u0163ia general\u0103 a bugetului, Inspec\u0163ia Sanitar\u0103 de Stat, ministerele cu re\u0163ea sanitar\u0103 proprie \u015fi toate unit\u0103\u0163ile care desf\u0103\u015foar\u0103 activit\u0103\u0163i medicale, indiferent de forma de organizare, vor duce la \u00eendeplinire dispozi\u0163iile prezentului ordin.<\/span><\/span><\/span>Articolul 4<\/span>La data public\u0103rii prezentului ordin orice alte dispozi\u0163ii contrare \u00ee\u015fi \u00eenceteaz\u0103 aplicabilitatea.<\/span><\/span><\/span>Articolul 5<\/span>Prezentul ordin va fi publicat \u00een Monitorul Oficial al Rom\u00e2niei, Partea I.<\/span>Ministrul s\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi familiei,<\/span>Daniela Bartos<\/span>Bucure\u015fti, 6 martie 2003.<\/span>Nr. 185.<\/span><\/span><\/span>Anexa 1<\/span>NORMA TEHNICA<\/span>privind cur\u0103\u0163enia \u015fi dezinfectia \u00een unit\u0103\u0163ile sanitare de stat \u015fi private<\/span>1. CUR\u0102\u0162ENIA<\/span>1.1. DEFINITIE<\/span>CUR\u0102\u0162ENIA este metoda de decontaminare care asigura \u00eendep\u0103rtarea microorganismelor de pe suprafe\u0163e, obiecte sau tegumente, odat\u0103 cu \u00eendep\u0103rtarea prafului \u015fi a substan\u0163elor organice.<\/span>Aplicarea corecta a metodelor de cur\u0103\u0163enie a suprafe\u0163elor, obiectelor \u015fi echipamentelor poate realiza o decontaminare de 95-98%, foarte apropiat\u0103 de cea ob\u0163inut\u0103 prin dezinfec\u0163ie. Prin activitatea de cur\u0103\u0163enie se ac\u0163ioneaz\u0103 asupra tuturor microorganismelor. Nu \u00eenlocuie\u015fte dezinfectia.<\/span>1.2. METODE GENERALE DE EFECTUARE A CUR\u0102\u0162ENIEI.<\/span>Spalarea, \u015ftergerea, aspirarea, perierea.<\/span>1.2.1. Prin spalare sunt indepartate, prin udare, concomitent cu procedurile mecanice, pulberile \u015fi substantele organice. Puterea de spalare depinde de capacitatea de udare. Spalarea se realizeaz\u0103 prin folosirea de apa calda \u015fi substan\u0163e tensioactive. Apa calda, la 35-45\u00b0C, are o putere de spalare, superioar\u0103 apei reci, deoarece are o putere mai mare de emulsionare \u015fi dizolvare. Inmuierea cu apa fierbinte (peste 55\u00b0C) are dezavantajul coagularii proteinelor, pe care le face aderente de suportul tratat. \u00cen func\u0163ie de suportul de tratat, la apa calda se adauga 1-2% carbonat de sodiu, sapun sau detergenti anionici sau produse etichetate \u015fi avizate\/autorizate de Ministerul S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi Familiei ca detergent dezinfectant sau produs pentru curatare \u015fi decontaminare.<\/span>Condi\u0163ii de eficacitate:<\/span>- utilizarea apei calde cu calit\u0103\u0163i chimice corespunz\u0103toare (apa cu duritate mica are efect de spalare optim) \u015fi cu putere de udare mare, prin adaosul unor cantit\u0103\u0163i optime de agen\u0163i tensioactivi;<\/span>- asocierea spalarii cu metode mecanice: agitare, periere, frecare;<\/span>- respectarea timpilor de inmuiere \u015fi de spalare (\u00een func\u0163ie de puterea de spalare a apei, de mijloacele mecanice utilizate \u015fi de obiectul supus spalarii); spalarea trebuie urmat\u0103 de clatire abundenta.<\/span>Spalarea poate fi simpla (ex.: \u00een igiena individual\u0103, spalarea mainilor, cur\u0103\u0163enia pavimentelor \u015fi a mobilierului) sau asociata cu un ciclu de dezinfec\u0163ie prin c\u0103ldur\u0103 umeda (ex.: utiliz\u00e2nd ma\u015fini de sp\u0103lat pentru lenjerie, vesela, sau cu program inclus de spalare \u015fi dezinfec\u0163ie, etc.) \u015fi se completeaz\u0103 cu o dezinfec\u0163ie chimica cu produse etichetate \u015fi avizate\/autorizate ca dezinfectant pentru suprafe\u0163e \u00een ariile cu poten\u0163ial de risc infectios (ex.: suprafe\u0163e \u00een blocuri operatorii, blocuri de na\u015ftere, preg\u0103tirea tratamentelor, suprafe\u0163e de lucru \u00een laboratoare, etc.).<\/span>1.2.2. Prin \u015ftergerea umeda a suprafe\u0163elor (ex.: lambriuri, mobilier) se realizeaz\u0103 \u00eendep\u0103rtarea microorganismelor. Se practica pentru \u00eentre\u0163inerea cur\u0103\u0163eniei \u00een intervalele dintre spalari.<\/span>Condi\u0163ii de eficacitate: utilizarea de lavete (stergatoare) curate; umezirea lor cu solu\u0163ii proaspete de produse etichetate \u015fi avizate\/autorizate de Ministerul S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi Familiei ca detergent, detergent dezinfectant; schimbarea frecventa a lavetelor \u015fi a apei de \u015ftergere. La sf\u00e2r\u015fitul opera\u0163iunii se efectueaz\u0103 decontaminarea lavetelor utilizate.<\/span>1.2.3. Aspirarea. Cur\u0103\u0163enia prin aspirare este recomandabila numai cu aspiratoare cu proces umed, a c\u0103ror construc\u0163ie permite curatarea \u015fi dezinfectia lor \u015fi men\u0163inerea uscata dup\u0103 utilizare.<\/span>1.2.4. Metode combinate. Pentru cur\u0103\u0163enia pavimentelor \u015fi a mochetelor (este recomandat\u0103 limitarea utiliz\u0103rii lor \u00een spa\u0163iile unit\u0103\u0163ilor sanitare) pot fi utilizate aparate care realizeaz\u0103 spalarea \u015fi aspirarea umeda.<\/span>1.2.5. Alte metode de cur\u0103\u0163enie, \u00een anumite cazuri se pot utiliza maturatul sau periatul umed, metode care au eficacitate redus\u0103. Nu se recomanda maturatul uscat, sau scuturatul, \u00een \u00eenc\u0103peri, locuri circulate sau aglomerate.<\/span>1.2.6. Cur\u0103\u0163enia \u015fi dezinfectia \u00een \u00eenc\u0103peri trebuie \u00eentotdeauna asociate cu aerisirea.<\/span>Cur\u0103\u0163enia se practica \u00een mod obi\u015fnuit ca metoda de decontaminare profilactica; \u00een bolile infectioase cu transmitere aerian\u0103 (ex.: rubeola, rujeola, varicela etc.) aerisirea este singura metoda de decontaminare necesar\u0103 \u00een focar.<\/span>1.3. PRODUSE UTILIZATE \u00ceN PROCESUL DE EFECTUARE A CUR\u0102\u0162ENIEI<\/span>Cur\u0103\u0163enia se realizeaz\u0103 cu produse etichetate de produc\u0103tor ca fiind:<\/span>- produse destinate cur\u0103\u0163eniei sau<\/span>- produse detergent - dezinfectante<\/span>1.3.1. SAPUNURI<\/span>Sapun tare: \u00eentre\u0163inerea suprafe\u0163elor cu ceramica, ulei, o\u0163el inoxidabil.<\/span>Sapun moale (sapun negru): curatare grosiera (ex.: paviment mozaicat, gresie).<\/span>1.3.2. DETERGENTI<\/span>Detergenti neutri sau detergenti lichizi universali pentru: mobilier, paviment, vesela \u015fi spalarea manual\u0103 a textilelor.<\/span>Detergenti alcalini sau \"decapanti\". \u00cen func\u0163ie de dilutie: spalarea zilnica a pavimentelor sau\/\u015fi decaparea pavimentului placat (\u00eentre\u0163inere de fond), \u00eenainte de aplicarea unui nou tratament.<\/span>Detergenti acizi sau \"detartranti\": curatarea materialelor cu depuneri de piatra: ceramica, pavimente placate cu materiale care suporta acizi, sticlarie de laborator, bazine, bazinete, urinare.<\/span>Dac\u0103 produsul este avizat pentru sectorul alimentar, se spala vesela \u015fi ustensile de bucatarie.<\/span>Detartranti \"tamponati\" utiliza\u0163i pentru: robinete, baterii, chiuvete inox, alte articole inox.<\/span>Detergenti-dezinfectanti sau detergentii cationici sunt produse a c\u0103ror proprietate principala este cea de curatare \u015fi secundar dezinfectanta.<\/span>1.3.3. ABRAZIVE<\/span>Curatarea punctuala a suprafe\u0163elor dure, obiectelor sanitare, pavimentelor, cu precautie pentru suprafe\u0163ele emailate.<\/span>1.3.4. PRODUSE PENTRU LUSTRUIT<\/span>Detergenti lustruitori sau \"de ceruire\": spalarea pavimentelor<\/span>1.4. REGULI FUNDAMENTALE \u00ceN UTILIZAREA PRODUSELOR FOLOSITE \u00ceN ACTIVITATEA DE CUR\u0102\u0162ENIE<\/span>1.4.1. Reguli:<\/span>Folosirea doar a produselor avizate\/autorizate de Ministerul S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii\/Ministerul S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi Familiei pentru utilizare \u00een sectorul sanitar.<\/span>Respectarea tuturor recomand\u0103rilor produc\u0103torului.<\/span>Respectarea regulilor de protec\u0163ie a muncii (purtarea manusilor, ochelarilor de protec\u0163ie, echipamentelor impermeabile, etc.).<\/span>Etichetarea \u015fi \u00eenchiderea ermetica a recipientelor. Eticheta trebuie s\u0103 con\u0163in\u0103: numele produsului, familia c\u0103reia \u00eei apar\u0163ine, termenul de valabilitate, dilutia de lucru, data la care s-a f\u0103cut dilutia, perioada de utilizare a produsului diluat men\u0163inut \u00een condi\u0163ii adecvate (cu specificare pentru ceea ce \u00eenseamn\u0103 \"condi\u0163ii adecvate\").<\/span>NU este permis amestecul produselor! Exista riscul unor reactii chimice periculoase pentru cel care le manipuleaza, precum \u015fi riscul de inactivare \u015fi incompatibilitate.<\/span>NU este permis\u0103 utilizarea ambalajelor alimentare pentru produsele de \u00eentre\u0163inere a cur\u0103\u0163eniei!<\/span>Distribuirea produselor la locul de utilizare (pe sec\u0163ii\/compartimente) \u00een ambalajul original.<\/span>Asigurarea rotatiei stocurilor, pentru \u00eenscrierea \u00een temenele de valabilitate.<\/span>NU este permis\u0103 aruncarea ambalajelor goale, dec\u00e2t dup\u0103 ce au fost curatate sau\/\u015fi neutralizate.<\/span>1.4.2. Responsabili:<\/span>- Medicul \u015fef de sec\u0163ie\/cabinet, asisten\u0163a sefa\/asisten\u0163a de cabinet, care:<\/span>- stabilesc, \u00eempreun\u0103 cu speciali\u015fti \u00een igiena spitaliceasca, medici epidemiologi, asisten\u0163i de igiena (SPCIN), m\u0103surile pentru realizarea exigen\u0163elor de igiena recomandate pentru spa\u0163ii.<\/span>- realizeaz\u0103 protocolul de igiena al sec\u0163iei\/compartimentului\/cabinetului \u015fi protocolul de utilizare a produselor de \u00eentre\u0163inere folosite.<\/span>- formeaz\u0103 \u015fi instruiesc personalul de execu\u0163ie cu privire la aceste exigente \u015fi protocoale.<\/span>- Personalul efector, dup\u0103 instruire prealabil\u0103, consemnat\u0103 \u00een documente.<\/span>1.5. REGULI PENTRU DEPOZITAREA PRODUSELOR \u015eI A USTENSILELOR FOLOSITE LA EFECTUAREA CUR\u0102\u0162ENIEI<\/span>1.5.1. a) \u00cen unitatea sanitar\u0103, la nivel central, trebuie s\u0103 existe spa\u0163ii special destinate depozitarii produselor \u015fi ustensilelor folosite \u00een procesul de efectuare a cur\u0103\u0163eniei, aflate \u00een stoc. Spa\u0163iile trebuie s\u0103 asigure men\u0163inerea calit\u0103\u0163ii ini\u0163iale a produselor, p\u00e2n\u0103 la utilizare.<\/span><\/span>b) Condi\u0163ii pe care trebuie s\u0103 le \u00eendeplineasc\u0103 spa\u0163iile de depozitare:<\/span><\/span>- pavimentul \u015fi pere\u0163ii trebuie s\u0103 fie impermeabili \u015fi u\u015for de curatat;<\/span>- zona de depozitare trebuie s\u0103 permit\u0103 aranjarea \u00een ordine a materialelor de cur\u0103\u0163enie \u015fi accesul u\u015for la acestea;<\/span>- aerisirea: naturala;<\/span>- iluminatul corespunz\u0103tor (natural + artificial);<\/span>- gradul de umiditate optim p\u0103str\u0103rii calit\u0103\u0163ilor<\/span>1.5.2. a) \u00cen fiecare sec\u0163ie\/compartiment, trebuie s\u0103 existe \u00eenc\u0103peri special destinate depozitarii produselor \u015fi ustensilelor utilizate pentru efectuarea cur\u0103\u0163eniei, aflate \u00een rulaj \u015fi preg\u0103tirii activit\u0103\u0163ii propriu-zise.<\/span><\/span>b) Condi\u0163ii pe care trebuie s\u0103 le \u00eendeplineasc\u0103 \u00eenc\u0103perile de depozitare de pe sec\u0163ii - compartimente:<\/span><\/span>- pavimentul \u015fi pere\u0163ii trebuie s\u0103 fie impermeabili \u015fi u\u015for de curatat;<\/span>- aerisirea naturala;<\/span>- iluminatul corespunz\u0103tor (natural + artificial);<\/span>- gradul de umiditate optim p\u0103str\u0103rii calit\u0103\u0163ilor;<\/span>- locul de organizare a activit\u0103\u0163ii, sursa de apa \u015fi suprafa\u0163a zonei de depozitare trebuie s\u0103 permit\u0103 aranjarea \u00een ordine a materialelor de \u00eentre\u0163inere \u015fi accesul u\u015for la acestea; chiuveta cu apa potabil\u0103 rece \u015fi calda, sapun, prosop, etc., pentru igiena personalului care efectueaz\u0103 cur\u0103\u0163enia;<\/span>- chiuveta (bazin) cu apa potabil\u0103, pentru dezinfectia \u015fi spalarea ustensilelor folosite pentru efectuarea cur\u0103\u0163eniei (lavete, torsoane, mopuri, perii, s.a.). Dezinfectia, spalarea \u015fi uscarea materialului moale folosit la cur\u0103\u0163enie se pot face utiliz\u00e2nd ma\u015fini de sp\u0103lat \u015fi uscatoare;<\/span>- suport uscator pentru manusile de menaj, mopuri, perii, s.a.;<\/span>- pubela \u015fi saci colectori (de unica folosin\u0163\u0103) pentru de\u015feuri.<\/span>1.6. REGULI DE \u00ceNTRE\u0162INERE A USTENSILELOR FOLOSITE PENTRU EFECTUAREA CUR\u0102\u0162ENIEI<\/span>1.6.1. Zilnic, dup\u0103 fiecare opera\u0163iune de cur\u0103\u0163enie \u015fi la sf\u00e2r\u015fitul zilei de lucru, ustensilele utilizate se spala, se curata (decontamineaza), dezinfecteaza \u015fi usuc\u0103.<\/span>Curatarea \u015fi dezinfectia ustensilelor complexe (perii detasabile, manerul periilor, aspirator, s.a) se efectueaz\u0103 \u00een func\u0163ie de recomand\u0103rile produc\u0103torului.<\/span>1.6.2. Personalul care executa opera\u0163iunile de curatare \u015fi dezinfec\u0163ie a materialului de cur\u0103\u0163enie va purta manusi de menaj sau manusi de latex nesterile.<\/span>1.6.3. Dezinfectia materialului de cur\u0103\u0163enie utilizat \u00een:<\/span>- spa\u0163iile f\u0103r\u0103 risc se face cel pu\u0163in o dat\u0103 pe s\u0103pt\u0103m\u00e2na,<\/span>- sec\u0163iile\/compartimentele cu risc crescut se face de rutina, la sf\u00e2r\u015fitul activit\u0103\u0163ii (dup\u0103 fiecare utilizare).<\/span>2. DEZINFECTIA<\/span>2.1 DEFINITIE<\/span>Dezinfectia este procesul prin care sunt distruse cele mai multe, sau toate microorganismele patogene (\u00een propor\u0163ie de 99,99%) cu excep\u0163ia sporilor bacterieni, de pe obiectele din mediul inert.<\/span>Dezinfectia se aplic\u0103 \u00een cazurile \u00een care cur\u0103\u0163enia nu elimina riscurile de r\u0103sp\u00e2ndire a infectiei, iar sterilizarea nu este necesar\u0103.<\/span>\u00cen orice activitate de dezinfec\u0163ie trebuie s\u0103 se aplice m\u0103surile de protec\u0163ie a muncii pentru a preveni accidentele \u015fi intoxicatiile.<\/span>2.2. DEZINFECTIA PRIN MIJLOACE FIZICE<\/span>2.2.1. Dezinfectia prin c\u0103ldur\u0103<\/span>- C\u0103ldur\u0103 uscata: flambarea \u015fi incinerarea.<\/span>2.2.1.1. Flambarea este utilizata \u00een laborator; flambarea instrumentelor medico-chirurgicale \u00een recipiente cu alcool este interzis\u0103 - fiind ineficace!<\/span>2.2.1.2. Incinerarea se utilizeaz\u0103 pentru obiecte contaminate, f\u0103r\u0103 valoare \u015fi pentru de\u015feuri cu poten\u0163ial contaminant, septice, de la sali de opera\u0163ie \u015fi sali de tratamente, pentru piese anatomice rezultate din interven\u0163ii chirurgicale, pentru cadavrele animalelor de laborator.<\/span>- C\u0103ldur\u0103 umeda: pasteurizare \u015fi fierbere<\/span>2.2.1.3. Pasteurizarea: este o metoda de dezinfec\u0163ie a lichidelor, la temperaturi cuprinse \u00eentre 55-95\u00b0C. Dup\u0103 expunere, de durata variabila \u00een func\u0163ie de rezistenta germenilor, sunt distruse 90-95% din microorganismele patogene.<\/span>2.2.1.4. Dezinfectia prin spalare la temperatura de 60-95\u00b0C (dezinfec\u0163ie termica) este un proces complex la care, pe l\u00e2ng\u0103 ac\u0163iunea caldurii umede, se adauga \u015fi ac\u0163iunea detergentilor sau a altor substan\u0163e, cat \u015fi ac\u0163iunea mecanic\u0103 de spalare. Acest procedeu se folose\u015fte la spalarea \u015fi dezinfectia lenjeriei, veselei, sticlariei de laborator, instrumentarului.<\/span>2.2.1.5. Fierberea \u00een apa la temperatura de 100\u00b0C sau utilizarea aburului de 100\u00b0C realizeaz\u0103 distrugerea \u00een decurs de 10-20 minute a formelor vegetative ale microorganismelor patogene, precum \u015fi a unor forme sporulate mai pu\u0163in rezistente la temperat uri ridicate.<\/span>Fierberea alimentelor este una din metodele curente de prevenire a bolilor transmisibile cu poarta de intrare digestiva. \u00cen anumite cazuri, pentru prevenirea acestor boli, apa de baut se consuma fiarta, racita \u015fi aerata.<\/span>\u00cen absenta ma\u015finilor de sp\u0103lat cu ciclu de dezinfec\u0163ie prin c\u0103ldur\u0103, fierberea este indicat\u0103 pentru dezinfectia lenjeriei, tacamurilor \u015fi veselei care suporta temperatura de fierbere.<\/span>Fierberea la temperaturi \u00eentre 100-110\u00b0C se poate ob\u0163ine prin adaosul unor substan\u0163e care ridica punctul de fierbere (ex. adaosul de carbonat de sodiu, pentru fierberea lenjeriei).<\/span>Dezinfectia prin c\u0103ldur\u0103 umeda, cu fierul de c\u0103lcat, completeaz\u0103 decontaminarea lenjeriei, distrugerea formelor vegetative a bacteriilor, \u00een 5-10 secunde \u015fi a sporilor, \u00een 50 secunde.<\/span>Metoda este aplicabil\u0103 pentru tesaturile care suporta acest tratament \u015fi este eficace dac\u0103 tesatura tratata este umezita uniform.<\/span>2.2.2. Dezinfectia cu raze ultraviolete<\/span>Indica\u0163ii: dezinfectia suprafe\u0163elor netede \u015fi aerului \u00een boxe de laborator, sali de opera\u0163ii, alte spa\u0163ii \u00eenchise, pentru completarea m\u0103surilor de cur\u0103\u0163enie \u015fi dezinfec\u0163ie chimica.<\/span>Condi\u0163ii de eficacitate:<\/span>2.2.2.1. Condi\u0163ii generale: utilizarea doar a lampilor destinate dezinfectiei; lampile destinate dezinfectiei pot fi fixe sau mobile, cu tuburi de UV \u00eentre 15 \u015fi 30 W, prev\u0103zute sa func\u0163ioneze \u00een absenta omului (cu radia\u0163ie directa) sau \u00een prezenta omului (cu radia\u0163ie indirecta, ecranata \u015fi f\u0103r\u0103 emisie de ozon).<\/span>Tuburile de raze ultraviolete trebuie s\u0103 fie permeabile selectiv pentru radiatia cu putere bactericida maxima (radiatia de 2537 Angstromi), s\u0103 aib\u0103 o durat\u0103 de func\u0163ionare de minimum 7500 ore \u015fi o putere bactericida corespunz\u0103toare (\u00eentre 8 \u015fi 13,5 W pentru tubul de 30 W). Tubul de ultraviolete trebuie s\u0103 fie perfect curat \u00eenainte de utilizare.<\/span>Alte condi\u0163ii generale: spa\u0163iul \u00een care se efectueaz\u0103 dezinfectia cu radiatii ultraviolete trebuie supus \u00een prealabil unei curatenii minutioase: a tuturor suprafe\u0163elor, iar temperatura mediului trebuie s\u0103 fie \u00eentre 15 \u015fi 30\u00b0C \u015fi umiditatea de maximum 60%.<\/span>2.2.2.2. Condi\u0163ii speciale, pentru dezinfectia suprafe\u0163elor:<\/span>- se utilizeaz\u0103 aparate cu radia\u0163ie directa;<\/span>- dezinfectia se efectueaz\u0103 \u00een absenta omului;<\/span>- durata de expunere se calculeaz\u0103 \u0163in\u00e2nd seama de gradientul energetic al radiatiei bactericide dat de distanta dintre sursa \u015fi suprafa\u0163a tratata \u015fi de cantitatea de energie necesar\u0103 pentru distrugerea \u00een propor\u0163ie de 99,90-99,99% a germenului test tratat. Se defineste ca doza letala, cantitatea de energie necesar\u0103 (uW\/cm\u00fd) pentru distrugerea unui microorganism test \u00een propor\u0163ie de 90%. Pentru a considera eficace dezinfectia, se administreaz\u0103 3-4 doze letale pe suprafa\u0163a tratata.<\/span>2.2.2.3. Condi\u0163ii pentru dezinfectia aerului cu R.U.V. Se utilizeaz\u0103 numai tipuri de aparate autorizate de Ministerul S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii\/Ministerul S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi Familiei.<\/span>Num\u0103rul lampilor necesare pentru dezinfectia aerului \u00eentr-un spa\u0163iu \u00eenchis se calculeaz\u0103 \u00een func\u0163ie de debitul de aer dezinfectat de fiecare aparat, volumul incaperii \u015fi viteza de schimb a aerului din \u00eenc\u0103pere.<\/span>Nu este admis\u0103 expunerea directa a persoanelor la radiatia lampilor de dezinfec\u0163ie cu raze UV; \u00een cazul \u00een care operatorul aparatului este \u00een situa\u0163ia de a fi expus la radiatia directa, el va purta echipament de protec\u0163ie (ochelari de sticl\u0103, masca ce acoper\u0103 complet capul - cu fanta pentru vedere - \u015fi manusi de cauciuc).<\/span>Utilizarea aparaturii bazat\u0103 pe radiatii ultraviolete comporta folosirea de lampi speciale, care au aceasta destina\u0163ie \u015fi necesita efectuarea calculelor privind num\u0103rul aparatelor, stabilirea condi\u0163iilor de realizare \u015fi a duratei de expunere. Ignorare a condi\u0163iilor necesare creeaz\u0103 riscul nerealizarii dezinfectiei \u015fi poate induce producerea de accidente.<\/span>Achizi\u0163ionarea aparatelor de dezinfec\u0163ie cu raze ultraviolete trebuie s\u0103 fie \u00eenso\u0163it\u0103 de documenta\u0163ia tehnica referitoare la toate datele privind caracteristicile \u015fi modul de utilizare a aparatelor, pentru a asigura o ac\u0163iune eficace \u015fi lipsit\u0103 de nocivitate.<\/span>2.3. DEZINFECTIA PRIN MIJLOACE CHIMICE<\/span>\u00cen unit\u0103\u0163ile medicale dezinfectia se realizeaz\u0103, \u00een principal, prin utilizarea unor substan\u0163e dezinfectante chimice.<\/span>Etichetarea acestor produse trebuie s\u0103 fie \u00een conformitate cu legisla\u0163ia \u00een vigoare \u015fi sa con\u0163in\u0103 \u00een mod obligatoriu concentratiile de utilizare \u015fi timpii de ac\u0163iune aferen\u0163i pentru ob\u0163inerea fiec\u0103rei \"ac\u0163iuni cide\" \u00een parte.<\/span>Un produs etichetat ca detergent dezinfectant nu este similar cu un produs etichetat ca dezinfectant. Detergentii-dezinfectanti, \u00een concentratiile de utilizare recomandate de produc\u0103tor, sunt produse a c\u0103ror principala ac\u0163iune este cea de curatare. Dezinfectia se realizeaz\u0103 cu produse etichetate ca dezinfectand.<\/span>Pentru un dezinfectant este importan\u0163a \u015fi cunoa\u015fterea ac\u0163iunii virulicide - \u00eempotriva virusurilor transmise prin s\u00e2nge \u015fi produse de s\u00e2nge.<\/span>2.3.1. Clasificarea dezinfectiei (adaptat\u0103 dup\u0103 CDC).<\/span>Aceasta clasificare se bazeaz\u0103 pe tipul de microorganisme patogene distruse \u015fi are \u00een vedere timpul de contact necesar substan\u0163elor dezinfectante pentru a distruge microorganismele.<\/span>Dup\u0103 aceste criterii, dezinfectiei se clasifica pe patru nivele:<\/span>- Sterilizare chimica<\/span>- Dezinfec\u0163ie de nivel \u00eenalt<\/span>- Dezinfec\u0163ie de nivel intermediar<\/span>- Dezinfec\u0163ie de nivel sc\u0103zut<\/span>2.3.1.1. STERILIZARE CHIMICA<\/span>Realizeaz\u0103 distrugerea tuturor microorganismelor \u015fi a unui num\u0103r mare de spori bacterieni.<\/span>Timpul de contact necesar al substan\u0163ei chimice cu substratul tratat este de c\u00e2teva ore.<\/span>Este obligatorie respectarea recomand\u0103rilor produc\u0103torului referitoare la timpul de contact \u015fi condi\u0163iile de realizare.<\/span>Substantele chimice care realizeaz\u0103 sterilizarea chimica sunt:<\/span>- Glutaraldehida (2%)<\/span>- Peroxid de hidrogen stabilizat (6%)<\/span>- Acidul peracetic (diferite concentratii)<\/span>2.3.1.2. DEZINFECTIA DE NIVEL \u00ceNALT<\/span>Realizeaz\u0103 distrugerea tuturor microorganismelor, cu excep\u0163ia unui num\u0103r mare de spori bacterieni.<\/span>Timpul de contact necesar al substan\u0163ei chimice cu substratul tratat trebuie s\u0103 fie de cel pu\u0163in 20 minute.<\/span>Este obligatorie respectarea recomand\u0103rilor produc\u0103torului.<\/span>Substantele chimice \u015fi mijloacele prin care se poate realiza dezinfectia de nivel \u00eenalt sunt:<\/span>- Glutaraldehida (2%)<\/span>- Peroxidul de hidrogen stabilizat (6%)<\/span>- Acidul peracetic (diferite concentratii)<\/span>- Hipocloritul de sodiu (5,25%)<\/span>Se poate realiza cu produse etichetate de produc\u0103tor \u015fi avizate\/autorizate ca dezinfectante (care con\u0163in \u015fi alte clase de substan\u0163e chimice sau combinatii ale acestora) la concentra\u0163ia de utilizare la care sunt distruse toate microorganismele cu excep\u0163ia unui num\u0103r mare de spori bacterieni.<\/span>2.3.1.3. DEZINFECTIA DE NIVEL INTERMEDIAR (MEDIU)<\/span>Realizeaz\u0103 distrugerea Mycobacterium tuberculosis, a bacteriilor \u00een forma vegetativa, a celor mai multe virusuri \u015fi fungi, dar nu \u015fi a sporilor bacterieni.<\/span>Timpul de contact necesar al substan\u0163ei chimice cu substratul tratat este de 10 minute.<\/span>Substantele chimice care realizeaz\u0103 dezinfectia de nivel intermediar sunt:<\/span>- Fenoli<\/span>- Iodofori<\/span>- Alcooli<\/span>- Compu\u015fi pe baz\u0103 de clor<\/span>Se poate efectua cu produse etichetate de produc\u0103tor \u015fi avizate ca dezinfectante (care con\u0163in \u015fi alte clase de substan\u0163e chimice sau combinatii ale acestora) la concentra\u0163ia de utilizare la care se realizeaz\u0103 distrugerea Mycobacterium tuberculosis, bacteriilor \u00een forma vegetativa, celor mai multe virusuri \u015fi fungi, dar nu distrugerea sporilor bacterieni.<\/span>2.3.1.4. DEZINFECTIA DE NIVEL SC\u0102ZUT<\/span>Poate distruge cele mai multe bacterii \u00een forma vegetativa, unele virusuri, unii fungi, dar NU distruge microorganisme rezistente, cum sunt Mycobacterium tuberculosis, sau sporii bacterieni. Timpul de contact necesar al substan\u0163ei chimice cu substratul tratat este de sub 10 minute. Substantele chimice care realizeaz\u0103 dezinfectia de nivel sc\u0103zut sunt:<\/span>- Dezinfectante care con\u0163in fenoli, iodofori, substan\u0163e cuaternare de amoniu \u015fi agen\u0163i de spumare;<\/span>- Alcooli (70\u00b0C, 90\u00b0C);<\/span>- Hipoclorit de sodiu (5,25%)<\/span>Se poate efectua cu produse etichetate de produc\u0103tor \u015fi avizate\/autorizate de Ministerul S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi Familiei ca dezinfectante (care con\u0163in \u015fi alte clase de substan\u0163e chimice sau combinatii ale acestora) la concentra\u0163ia de utilizare la care se realizeaz\u0103 distrugerea celor mai multe bacterii \u00een forma vegetativa, a unor virusuri, a unor fungi, dar NU distrugerea microorganismelor rezistente, cum sunt Mycobacterium tuberculosis sau sporii bacterieni.<\/span>Se poate efectua cu produse etichetate de produc\u0103tor \u015fi avizate\/autorizate de Ministerul S\u0103n\u0103t\u0103\u0163ii \u015fi Familiei ca dezinfectante (care con\u0163in \u015fi alte clase de substan\u0163e chimice sau combinatii ale acestora) la concentra\u0163ia de utilizare la care se realizeaz\u0103 distrugerea celor mai multe bacterii \u00een forma vegetativa, a unor virusuri, a unor fungi, dar NU distrugerea microorganismelor rezistente, cum sunt Mycobacterium tuberculosis sau sporii bacterieni.<\/span>2.3.2. CLASE CHIMICE DE SUBSTAN\u0162E DEZINFECTANTE \u015eI DEZINFECTIA CHIMICA<\/span>2.3.2.1. FENOLII<\/span>Fenolii \u015fi metil - fenolii se g\u0103sesc \u00een cantitate mare \u00een gudroanele carbunilor de p\u0103m\u00e2nt, din care se separa prin distilare, sau se pot ob\u0163ine prin sinteza. Fenolilor li se pot adauga frac\u0163iuni clorinate \u015fi reziduuri de petrol, rezult\u00e2nd derivatii fenolici.<\/span>Fenolul \u015fi derivatii fenolici (fenoli)<\/span>Fenolul a fost prima substan\u0163a \u00eentrebuin\u0163at\u0103 \u00een dezinfec\u0163ie. Actualmente nu se mai utilizeaz\u0103 ca atare, ci sub forma de derivati fenolici, care au propriet\u0103\u0163i antibacteriene superioare fenolului.<\/span>\u00cen comparatie cu alte substan\u0163e dezinfectante, fenolii sunt mai ieftini \u015fi stabili \u00een solu\u0163ie. Pentru a le cre\u015fte solubilitatea \u00een apa se aditiveaza cu un detergent sau un sapun compatibil.<\/span>Sunt corozivi pentru materialele din aluminiu, cupru, zinc.<\/span>Fenolii au ac\u0163iune bactericida, inclusiv pentru Pseudomonas aeruginosa, fungicida \u015fi tuberculicida; nu au ac\u0163iune sporicida. Prezenta materialului organic nu influen\u0163eaz\u0103 activitatea biocida. Deoarece au activitate virulicida slab\u0103 sau nul\u0103, \u015ftiut fiind ca pentru un dezinfectant este importan\u0163a prezenta activit\u0103\u0163ii virulicide (\u00eendeosebi \u00eempotriva virusurilor transmise prin s\u00e2nge: virusurile hepatitice B, C, virusul imuno-deficientei umane - HIV, etc.), dezinfectantele pe baz\u0103 de fenol au o utilizare din ce \u00een ce mai limitat\u0103.<\/span>Folosirea fenolilor este limitat\u0103 doar pentru dezinfectia mediului (suprafe\u0163e, aer).<\/span>NU este recomandat\u0103 utilizarea lor pentru dezinfectia instrumentarului, datorit\u0103 corozivitatii \u015fi nici utilizarea ca antiseptice, datorit\u0103 toxicitatii. Se folosesc, uneori, pentru dezinfectia instrumentarului utilizat \u00een anatomia patologica \u015fi a echipamentelor contaminate cu bacilul tuberculozei, c\u00e2nd nu se poate folosi decontaminarea prin c\u0103ldur\u0103.<\/span>NU este recomandat\u0103 utilizarea fenolilor \u00een ariile de preparare a mancarii, \u00een ariile de cazare a bolnavilor, pentru dezinfectia echipamentelor care vin \u00een contact cu mucoasele, precum \u015fi \u00een sec\u0163iile de pediatrie \u015fi nou-n\u0103scu\u0163i.<\/span>Toxicitatea fenolului<\/span>Fenolul este un toxic protoplasmatic, care p\u0103trunde \u00een interiorul celulei, prin solubilizarea lipidelor. Ac\u0163ioneaz\u0103 asupra sistemului nervos central producand hipotermie \u015fi paralizia centrului vasomotor.<\/span>Contactul cu pielea:<\/span>Este un iritant puternic pentru piele. Local, fenolul exercita o ac\u0163iune caustica asupra pielii provocand leziuni grave, albicioase, dureroase. Gravitatea leziunilor este \u00een func\u0163ie de concentra\u0163ia solu\u0163iei, timpul de contact \u015fi dimensiunea zonei de expunere. Solu\u0163iile diluate provoac\u0103 dermatite severe, mai ales la contact repetat.<\/span>Contactul cu ochii:<\/span>Este un iritant puternic pentru ochi. P\u0103trunderea accidentala \u00een ochi a fenolului, sau a solu\u0163iilor concentrate, provoac\u0103 o iritatie sever\u0103, care poate duce la distrugerea corneei.<\/span>Inhalare:<\/span>Inhalarea sub forma de vapori, \u00een doze cronice, duce la iritarea c\u0103ilor respiratorii \u015fi determina scleroza vaselor sanguine. Valoarea limita de expunere \u00een aerul ambiental este 5 ppm sau 19 mg\/m.c.<\/span>Ingestia:<\/span>\u00cen caz de ingestie, produce efecte caustice asupra tubului digestiv, tulbur\u0103ri neurologice, cardiovasculare, hepatice, renale.<\/span>Doza letala pentru om este de 10 g fenol.<\/span>Fenolul are simbolul de toxicitate \"T\" - toxic, otravitor.<\/span>Prezint\u0103 urm\u0103toarele fraze de periculozitate:<\/span>R24\/25 - toxic la contactul cu pielea \u015fi prin ingestie;<\/span>R34 - provoac\u0103 arsuri.<\/span>Prezint\u0103 urm\u0103toarele fraze de securitate:<\/span>S2 - a nu se las\u0103 la indemana copiilor;<\/span>S28 - la contactul cu pielea se spala cu apa din abundenta;<\/span>S36\/37\/39 - \u00een timpul lucrului este obligatoriu portul echipamentului de protec\u0163ie: manusi, ochelari \u015fi masca de protec\u0163ie a fetei \u015fi a c\u0103ilor respiratorii;<\/span>S44 - \u00een caz de indispozitie, este necesar sfatul medicului (a se arata eticheta, dac\u0103 este posibil).<\/span>Toxicitatea fenolilor (derivatilor fenolici)<\/span>Efectele toxice ale derivatilor fenolici sunt similare cu ale fenolului, actionand asupra sistemului nervos central. Pot fi absorbiti de piele, mucoasele c\u0103ilor respiratorii \u015fi tubului digestiv, dar rata de penetrare este \u00een func\u0163ie de suprafa\u0163a expus\u0103 \u015fi de concentra\u0163ie. Solu\u0163iile concentrate sunt local corozive pentru piele \u015fi mucoase, iar solu\u0163iile diluate provoac\u0103 roseata \u015fi ulceratii ale pielii. Sensibilitatea pielii poate surveni la om la concentratii mai mici de 0,1%.<\/span>Fenolii au simbolul de toxicitate \"Xn\" - moderat toxic, nociv.<\/span>Prezint\u0103 urm\u0103toarele fraze de periculozitate:<\/span>R20\/21\/22 - vatamator pentru s\u0103n\u0103tate prin inspirare, inghitire \u015fi contact cu pielea.<\/span>Prezint\u0103 urm\u0103toarele fraze de securitate:<\/span>S28 - la contactul cu pielea se spala cu apa din abundenta;<\/span>S36\/37\/39 - \u00een timpul lucrului este obligatoriu portul echipamentului de protec\u0163ie: manusi, ochelari \u015fi masca de protec\u0163ie a fetei \u015fi a c\u0103ilor respiratorii;<\/span>2.3.2.2. HALOGENII: COMPU\u015eI CARE ELIBEREAZ\u0102 CLOR, BROM SAU IOD<\/span>2.3.2.2.1 Substan\u0163e chimice care elibereaz\u0103 clor:<\/span>Se utilizeaz\u0103 pe scara larga, ca agen\u0163i eliberatori de clor, \u00een special: dicloroizocianuratul de sodiu (NaDCC) \u015fi hipocloritii, fiind de preferat altor compu\u015fi eliberatori de clor, cum ar fi: cloraminele B \u015fi T \u015fi varul cloros.<\/span>Aceste dezinfectante, care ac\u0163ioneaz\u0103 prin eliberarea clorului, sunt ieftine \u015fi eficiente, nu sunt toxice la concentratii mici \u015fi au un spectru larg de utilizare, at\u00e2t \u00een mediul spitalicesc, cat \u015fi pentru uz gospod\u0103resc. Sunt folosite pentru:<\/span>- tratarea apei,<\/span>- curatarea biberoanelor,<\/span>\n\n
\n EMITENT<\/span><\/td>\n \n \n